Пиер Жансен - математик, физик и астроном

2011-12-23 23:21:00
Пиер Жансен - математик, физик и астроном

Френският астроном,  Пиер Жансен, е член на Френската академия на науките и на Лондонското кралско науно дружество.

Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж. Изучава математика и физика и получава докторска степен през 1860 година, след което става професор по физика в училището по архитектура.

Неговите родители искат той да стане художник, но от ранна възраст той проявява определено влечение към точните науки. След претърпяна злополука през младостта, Жансен остава с проблеми при ходенето, което забявя неговото следване.
През 1857 година той е командирован в Перу, за да определи магнитния меридиан. През 1861-1862 г. той е в Италия,  където се занимава с изследване на спектралните линии на телура в спектъра на Слънцето.  

През 1863 година  Жансен потвърждава, че Луната  няма атмосфера, а през 1867 г,  че тази на Марс съдържа водни пари. През 1868 г. по време на пълното слънчево затъмнене в Индия, Жансен открива спектрален метод за наблюдение на слънчевите протуберанси и открива в слънчевия спектър нов химичен елемент - хелий.

По време на пълното слънчево затъмнение на 12 декември 1871 г., той за първи път отчита наличието на фраунхоферови линии на поглъщане в спектъра на слънчевата корона.

Жансен настоява за построяването на обсерватория в Париж през 1875 година. Той представя проект за реставрация на замъка Мьодон и започва да инсталира  там различни астрономични инструменти от 1876 година нататък. След като получава необходимите средства, през 1879 година е построен куполът на обсерваторията, която и до днес извършва наблюдения на Слънцето.

Жансен умира на 23 декември 1907 година  в Мьодон.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия